aigua clara
AIGUA CLARA
LA NOSTRA COOPERATIVA
PRODUCTES
CAMPANYA TARONJA
‣ Comprar i Calendari
‣ On Conreem
‣ Conservació
‣ Preguntes
ACTIVITATS
PUNTS DE VENDA
CONTACTAR

Preguntes

¿Quines són les propietats nutritives d’una taronja ecològica?
Tenen gran quantitat de vitamina C i propietats antioxidants. A més, en el cas de la taronja ecològica  el valor nutritiu de la fruita no ha estat alterat, al no augmentar la quantitat d’aigua retesa en les cèl·lules vegetals, s’obté un aliment amb major contingut mineral i orgànic. Aquesta situació beneficiosa per a nosaltres ha estat provocada per la producció respectuosa amb el medi, amb adobats orgànics i sense tractaments de síntesi.
  ¿Quines són les diferències amb una taronja de conreu convencional?
La taronja ecològica conté un 23% més de vitamina C que les de conreu convencional. La dosi de vitamina C diària recomanada per als adults entre 20 i 75 anys és de 60 gr. Per  aconseguir-ho necessitaríem consumir 100 gr. de suc de taronja o 200 gr. de mandarina ecològica, amb el conreu convencional necessitaríem augmentar aquesta dosi en 50 gr. més que en ecològic. (Trobareu totes les comparatives entre taronja ecològica i convencional en el llibre de la Dra. MºDolores Raigón “Alimentos Ecológicos Calidad y Salud” pàg. 147-152, distribuït per SEAE)
¿Quin és el millor moment per a la recollida de la taronja?
Quan està en el punt de sucre i acidesa adequats. S’agafen unes taronges del camp, es trau el suc i es mesura el sucre en un refractómetre; després de neutralitzar el suc, es trau l’acidesa en una bureta, una cop aconseguides ambdues unitats, es compararan en una taula de mesurar i el resultat ens indica si les mandarines i taronges están a punt per a la collita.
¿Aquestes primeres taronges que estan verdes és perquè no estan madures?
Al començament de la temporada influeix molt la temperatura. Algunes varietats de mandarines són les primeres que eixen al mercat i després la taronja navelina. Necessiten que refresque per a que la pell agafe color, poden estar madures per dins amb el sucre corresponent, però  per fora totalment verdes. En el mercat convencional es cullen verdes, es posen en la càmera entre quatre o cinc dies i es “desverdixen”, utilitzen per a açò etilé i CO2. En els processos naturals que utilitza Aigua Clra, esperarem fins que la pell agafe color, açò fa que comencem la campanya més tard.
¿Com es fa la collita de taronja, i quin tipus de contracte té el collidor de taronges d’Aigua Clara?
Hi ha un control dels camps per anar valorant en quines condicions tenim el producte, per a que les mandarines i taronges estiguen preparades i en el seu punt. Dependrà de diversos factors: la varietat, el microclima, el tipus de terra de cada camp, açò és determinant junt amb el grau de maduresa per decidir quan comencem a collir. La collita és manual i les taronges van depositant-se amb molta cura en cabassos amb un fons de esponja per evitar danys en la fruita. Un cop ple el cabàs es va depositant en els caixons que serviran per transportar-les fins el magatzem.
Fins ara la collita anava a càrrec del productor. Després de les experiències viscudes durant aquestos últims anys i de les  valoracions del nostre treball, Aigua Clara s’encarrega del contracte dels collidors, en les condicions establertes per a les cooperatives del sector. Entre dos i quatre persones amb contractació temporal treballaran de dilluns a dimecres en la collita, augmentant paulativament si és necessari.
¿D’on venen les taronges d’AIGUA CLARA?
Dels camps  dels nostres agricultors i productors, situats el 99% en la comarca de la “Ribera del Xúquer”, localitzats geogràficament a 40km al sud de València capital, a 30km. a l’oest de la mar mediterrània, 130 Km. al  nord d’Alacant i 140 Km. a l’est d’Albacete.
¿Per distribuir-les, on s’acondicionen les taronges i com?
Durant la campanya 2008-2009, com el volum era considerable per a la nostra organització, vam apostar per treballar amb la Cooperativa Agrícola d’Alberic. Les taronges i mandarines collides en el camp en caixons de 20 quilos, es traslladen al magatzem on les dones les arreglen en caixes de fusta, de 12 quilos per a les taronges i de 10 quilos per a les mandarines.
¿Quan de temps es poden conservar les taronges d’Aigua Clara?
Aquestes taronges són més resistents a les alteracions en el periode de postcollita, ja que no es realitza cap tractament al magatzem. Segons la Dra. Raigon, amb les taronges ecològiques, a partir de la semana nº13 comença a degradar-se el fruit, les taronges navelines tenen 5 setmanes de vida mitja més que els fruits de producción convencional.
S’aconsella guardar-les en un lloc de la casa on la temperatura siga estable. Els canvis de temperatura fan malbé qualsevol tipus d’aliment.
¿Quan  de temps passa entre la comanda i la recepció de la taronja?
El temps entre comanda i recepció ve a ser d’una semana, encara que depén de la situació geogràfica de cada grup. Treballem amb dos tipus d’agència de transport. Amb una enviem palés als mercats d’abast, es deixen en aposentadors i a partir d’eixe moment es fa càrrec el destinatari. Amb l’altra, treballem en entregues a domicili. En cada grup i depenent dels dies de recollida o ruters, organitzem els enviaments per a que en el menor temps possible arriben al seu destí.