aigua clara
AIGUA CLARA
LA NOSTRA COOPERATIVA
‣ Qui Som
‣ Valors
‣ Els Nostres Llauradors
PRODUCTES
CAMPANYA TARONJA
ACTIVITATS
PUNTS DE VENDA
CONTACTAR
UNA SALUT HOLÍSTICA I TRANSFORMADORA

Es podria pensar que l´aparició i l´increment de la medicina natural i les teràpies alternatives en els últims anys és deu a un fenòmen modern, però no és així. De fet, la majoria de la medicina que es practicava fins al final dels segle XVIII era una medicina “tradicional” fonamentada en pràctiques i coneixements antics que venien de la Xina, l´Índia i la cultura grega. Des de temps molt antics, les atencions als malalts eren practicades per curanderos que es guiaven per la saviesa popular segons la qual la malaltia és un transtorn de tota la persona, que engloba el cos del pacient i també la seva ment, la imatge que té el pacient d´ell mateix i la seva dependència amb l´entorn físic i social. Aquests curanderos, que a moltes parts del planeta encara segueixen tractant la majoria de malalts, utilitzen una gran varietat de tècniques naturals.
És precisament amb la revolució industrial, amb el sorgiment d´una nova classe social i la configuració d´un nou paradigma científic al món occidental, que es trenca amb les antigues pràctiques mèdiques i considera el cos humà com una màquina que pot analitzar-se des del punt de vista de les seves parts; la malaltia es contempla com un funcionament defectuós dels mecanismes biològics i en conseqüència el paper del metge és intervenir, per corregir les disfuncions d´una part específica del cos.
Aquesta concepció reduccionista oblida el paper tan important que juga l´entorn social i ecològic en la pèrdua de la salut física, psíquica i mental. Aquesta situació s´ha vist agreujada per la industrialització creixent de la mateixa institució i infraestructures mèdiques que ha comportat la nostra transformació de persones sanes en pacients passius, que desconeixem el nostre propi cos.
Les insatisfaccions i els problemes derivats d´aquesta pràctica mèdica han comportat en conseqüècia el ressorgiment a Occident de les velles teràpies i de les medicines no agressives i preventives, des de diverses varietats de medicina natural fins a multitud de teràpies i tècniques: homeopatia, hidroteràpia, osteopatia, reflexologia, flors de Bach, aromateràpia, tècnica Alexander, kinesiologia aplicada, ioga, tai-xi, etc.
Darrere d´aquestes pràctiques hi ha, en més o menys dimensió, una visió integral de la vida que va més enllà dels límits disciplinaris, científics i conceptuals del model acadèmic actual, i considera el món des del conjunt de les relacions i les integracions, i que els sistemes estan tots integrats. En lloc de concentrar-se en els seus components bàsics o en les substàncies fonamentals, l´enfocament integral o holístic insisteix que cada organisme constitueix un tot integrat, sempre i en tot moment és un fet més important que la simple suma de les seves parts.
No obstant això, aquesta nova línia de medicines i teràpies naturals es mourà bàsicament cap a un ideologia individualista, interclassista i moderada en els plantejaments socials si no es relaciona amb prou força els problemes de salut i malaltia amb els greus conflictes econòmics i socials que genera el capitalisme, i que influeix de forma directa i decisiva en els nostres desequilibris.